ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ЛОКАЛНА БИБЛИОТЕКА, ВЕЛЕС

НОВОСТИ ОД БИБЛИОТЕКАТА

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Известување

Известување

Известување   Почитувани читатели, Поради изведување на градежни работи (промена на под) Библиотеката нема да работи  на 30.11. 2021г.(вторник) и...

82 години од печатењето на „Бели мугри” на Кочо Рацин

82 години од печатењето на „Бели мугри” на Кочо Рацин

Денес се одбележуваат 82 години од печатењето на збирката поезија на македонски народен јазик „Бели мугри“ од Коста Солев Рацин. Со само 12 творб...

Ева Дејановска и Нена Стојковска лауреати на Детските Рацинови средби

Ева Дејановска и Нена Стојковска лауреати на Детските Рацинови средби

Во чест на безвремениот Коста Солев Рацин и годинава се одржаа Детските Рацинови средби. Во салата „Бели Мугри“ во Локалната библиотека „Гоце Делчев...

Го одбележавме 9 Ноември, Денот на Општина Велес

Го одбележавме 9 Ноември, Денот на Општина Велес

Со свечена седница во салата „Бели Мугри“ во Локалната библиотека „Гоце Делчев“, Општина Велес го одбележа 9 Ноември, Денот на градот. Во своето обр...

Час во библиотека

Час во библиотека

Учениците од четврто и петто одделение од ООУ„Васил Главинов“ Објект 2, заедно со својот наставник Васко Бојчев на 28.10. 2021 год. ја реализираа  а...

Промоција на книгата „Птица со скршени крилја“ од Хаснија Авдовиќ Зековиќ

Промоција на книгата „Птица со скршени крилја“ од Хаснија Авдовиќ Зековиќ

На 16.10.2021 год. во Ликовниот салон со почеток во 19 часот се одржа промоцијата на книгата „ Ptica slomjenih krila“ (Птица со скршени крилја) од Х...

И јас сакам приказна за добра ноќ

И јас сакам приказна за добра ноќ

Денес , Локалната библиотека „Гоце Делчев“  Велес ја реализираше активноста „И јас сакам приказна за добра ноќ“  со децата од ОЈУДГ „Димче Мирчев“ О...

Литературен и ликовен конкурс за 54. „Детски Рацинови средби“

Литературен и ликовен конкурс за 54. „Детски Рацинови средби“

Организацискиот одбор на 54. „Детски Рацинови средби“ распишува литературeн и ликовен конкурс на тема: „Детските сништа во мугрите“.Право на учество...

ПРОЕКТ ЗБОГАТУВАЊЕ НА КНИЖЕВНИОТ ФОНД

ПРОЕКТ ЗБОГАТУВАЊЕ НА КНИЖЕВНИОТ ФОНД

Во просториите на медиотеката на Локалната библиотека„Гоце Делчев“ од Велес во периодот од 20.09.2021 до 30.09.2021 се организираше изложба на книги...

Прва активност од проектот „Од книгата научив“

Прва активност од проектот „Од книгата научив“

Локалната библиотека „Гоце Делчев“-Велес како прва активност на проектот „Од книгата научив“ на 27.9 и 30.9. 2021г. реализираше литературни работилн...

Наставници од Велес се обучуваа за уредување и преведување на „Википедија“ на Македонски јазик

Наставници од Велес се обучуваа за уредување и преведување на „Википедија“ на Македонски јазик

Граѓанското здружение „Глам Македонија“ во соработка со „Вики Клуб Велес“ и Локална библиотека ,,Гоце Делчев”  Велес денеска реализираа обука за про...

Одбележан Светскиот ден на поезијата, 21 Март

Одбележан Светскиот ден на поезијата, 21 Март

Локалната библиотека„Гоце Делчев“ Велес и Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“во просториите на медиотеката денес на 19.03.2021 го одбележаа Свет...

Промоција на монографијата „Ало Тончо-Бардот на велешката чалгија“ од м-р Трајче Малинов

Промоција на монографијата „Ало Тончо-Бардот на велешката чалгија“ од м-р Трајче Малинов

Во организација на Локалната библиотека„Гоце Делчев“ - Велес на 10.03.2021 година во салата на Општина Велес се одржа промоција на монографијата „...

Промоција на новата книга „Неверство“

Промоција на новата книга „Неверство“

По повод 8 ми март во медиотеката на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес се реализираат два настани: 1. Промоција на новата книга „Неверство“ ...

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик и промоција на Списанието Велес бр 21

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик и промоција на Списанието Велес бр 21

На 21 февруари се одржа промоција на Списанието Велес бр 21 кое го издава Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ од Велес. Голема благодaрност до п...

Меѓународниот ден на дарување книги се одржува на 14 ти февруари

Меѓународниот ден на дарување книги се одржува на 14 ти февруари

Меѓународниот ден на дарување книги се одржува на 14 ти февруари. Главната цел на овој ден е книгите да стигнат во рацете на повеќе деца.Идејата е д...

Во пресрет на 14 Февруари - Денот на љубовта, виното

Во пресрет на 14 Февруари - Денот на љубовта, виното

Во пресрет на 14 Февруари - Денот на љубовта, виното, Локалната библиотека„Гоце Делчев“ Велес, за сите љубители на пишаниот збор организираше изложб...

Промоција на книгата„Среќната девојка“

Промоција на книгата„Среќната девојка“

12 февруари он лајн Промоција на книгата „Среќната девојка“ на ученичката Вероника Саздовска.  

4 февруари раѓање на Гоце Делчев

4 февруари раѓање на Гоце Делчев

На 4 февруари одбележавме 149 години од раѓањето на еден од најистакнатите македонски национални херои и борци за независна и слободна Македонија. ...

Светскиот дена на читањето на глас 01.02.2021

Светскиот дена на читањето на глас 01.02.2021

Одбележан е светскиот ден на читањето на глас на ден 01.02.2021 По повод Европската година на гласното читање,прогласена од Европската организација...

Денот на прегратките

Денот на прегратките

Резултати од распишаниот конкурсот на фотографија на тема: „Денот на прегратките низ моја фотографија“ по повод одбележувањето на 21ти Јануари ,,Ден...

Одбележан е 18 Ноември , денот на раѓањето на Крсте Петков Мисирков, со изложба на книги

Одбележан е 18 Ноември , денот на раѓањето на Крсте Петков Мисирков, со изложба на книги

Одбележан е 18 Ноември , денот на раѓањето на Крсте Петков Мисирков, авторот на „За македонцките работи “,со изложба на книги во медиотеката на Лок...

Во чест на 81 годишнината од издавањето на „Бели мугри“

Во чест на 81 годишнината од издавањето на „Бели мугри“

Во чест на 81 годишнината од издавањето на „Бели мугри“ во медиотеката организирана е изложба од примероци на стихозбирката . Стихозбирката е отпеча...

112 години од раѓањето на Коста Солев Рацин

112 години од раѓањето на Коста Солев Рацин

112 години од раѓањето на Коста Солев Рацин Повеќе на следниов линк   https://www.facebook.com/533654383455735/videos/733447114242476/?sfnsn=mo

Локалната библиотека„Гоце Делчев“ од Велес и оваа година традиционално ги прогласи најчитателите кои изнајмиле и прочитале најмногу книги

Локалната библиотека„Гоце Делчев“ од Велес и оваа година традиционално ги прогласи најчитателите кои изнајмиле и прочитале најмногу книги

Локалната библиотека„Гоце Делчев“ од Велес и оваа година традиционално ги прогласи најчитателите кои изнајмиле и прочитале најмногу книги. На читат...

Набавени голем број нови книги во Локалната библиотека „Гоце Делчев“-Велес

Набавени голем број нови книги во Локалната библиотека „Гоце Делчев“-Велес

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес набави книги белетристика и лектири. За љубителите на трилери,приказни со многу моќни пресврти кои ово...

Промоција на книгата Срцето на една жена од Јасмина Ѓоргиева

Промоција на книгата Срцето на една жена од Јасмина Ѓоргиева

На 02.11.2020 во Ликовниот салон се одржи промоција на книгата „Срцето на една жена“ од Јасмина Ѓорѓиева. Низ страниците на романот страница по ст...

Промоција на книгата Виенски гамбит од Анде Јанков

Промоција на книгата Виенски гамбит од Анде Јанков

На ден 30.10.2020 во Ликовниот салон беше Промоцијата на „Виенски Гамбит “од Анде Јанков.Тоа е интригантен, тензичен и непредвидлив роман, кој ве д...

Промоција на две книги од Емилија Златкова Анастасова

Промоција на две книги од Емилија Златкова Анастасова

На 22.10.2020 во ликовниот салон се промовираа две дела на авторката Емилија Златкова Анастасова .   ...

Промоција на книгата Светлината на зборот од Соња Таировска Ѓурчак

Промоција на книгата Светлината на зборот од Соња Таировска Ѓурчак

Книгата СВЕТЛИНАТА НА ЗБОРОТ од поетесата СОЊА ТАИРОВСКА ЃУРЧАК носи прва награда на Дата ПЕСНОПОЈ – Битола КНИЖЕВНИ МЕРИДИЈАНИ Поетесата н...

Промоција на книгата „Изброј ги ѕвездите“ од Лоис Лаури

Промоција на книгата „Изброј ги ѕвездите“ од Лоис Лаури

На ден 09.09.2020 година беше промовирана новелата „Изброј ги ѕвездите“ од Лоис Лаури на платото пред Ликовниот салон .Организатор беше Локалната...

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА КОРИСНИЦИТЕ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА КОРИСНИЦИТЕ

  Почитувани корисници, Ве известуваме дека Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, од среда, 30.09.2020, започнува со работа. Работното време ...

ПОЧНУВАЊЕ СО РАБОТА НА БИБЛИОТЕКАТА

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, од 06 (понеделник) 07.2020 година повторно почнува да работи со корисници. Во согласност со мерките и пр...