ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ЛОКАЛНА БИБЛИОТЕКА, ВЕЛЕС

НОВОСТИ ОД БИБЛИОТЕКАТА

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Prev Next
Одбележан Светскиот ден на поезијата, 21 Март

Одбележан Светскиот ден на поезијата, 21 Март

Локалната библиотека„Гоце Делчев“ Велес и Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“во просториите на медиотеката денес на 19.03.2021 го одбележаа Свет...

Промоција на монографијата „Ало Тончо-Бардот на велешката чалгија“ од м-р Трајче Малинов

Промоција на монографијата „Ало Тончо-Бардот на велешката чалгија“ од м-р Трајче Малинов

Во организација на Локалната библиотека„Гоце Делчев“ - Велес на 10.03.2021 година во салата на Општина Велес се одржа промоција на монографијата „...

Промоција на новата книга „Неверство“

Промоција на новата книга „Неверство“

По повод 8 ми март во медиотеката на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес се реализираат два настани: 1. Промоција на новата книга „Неверство“ ...

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик и промоција на Списанието Велес бр 21

Меѓународниот ден на мајчиниот јазик и промоција на Списанието Велес бр 21

На 21 февруари се одржа промоција на Списанието Велес бр 21 кое го издава Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ од Велес. Голема благодaрност до п...

Меѓународниот ден на дарување книги се одржува на 14 ти февруари

Меѓународниот ден на дарување книги се одржува на 14 ти февруари

Меѓународниот ден на дарување книги се одржува на 14 ти февруари. Главната цел на овој ден е книгите да стигнат во рацете на повеќе деца.Идејата е д...

Во пресрет на 14 Февруари - Денот на љубовта, виното

Во пресрет на 14 Февруари - Денот на љубовта, виното

Во пресрет на 14 Февруари - Денот на љубовта, виното, Локалната библиотека„Гоце Делчев“ Велес, за сите љубители на пишаниот збор организираше изложб...

Промоција на книгата„Среќната девојка“

Промоција на книгата„Среќната девојка“

12 февруари он лајн Промоција на книгата „Среќната девојка“ на ученичката Вероника Саздовска.  

4 февруари раѓање на Гоце Делчев

4 февруари раѓање на Гоце Делчев

На 4 февруари одбележавме 149 години од раѓањето на еден од најистакнатите македонски национални херои и борци за независна и слободна Македонија. ...

Светскиот дена на читањето на глас 01.02.2021

Светскиот дена на читањето на глас 01.02.2021

Одбележан е светскиот ден на читањето на глас на ден 01.02.2021 По повод Европската година на гласното читање,прогласена од Европската организација...

Денот на прегратките

Денот на прегратките

Резултати од распишаниот конкурсот на фотографија на тема: „Денот на прегратките низ моја фотографија“ по повод одбележувањето на 21ти Јануари ,,Ден...

Одбележан е 18 Ноември , денот на раѓањето на Крсте Петков Мисирков, со изложба на книги

Одбележан е 18 Ноември , денот на раѓањето на Крсте Петков Мисирков, со изложба на книги

Одбележан е 18 Ноември , денот на раѓањето на Крсте Петков Мисирков, авторот на „За македонцките работи “,со изложба на книги во медиотеката на Лок...

Во чест на 81 годишнината од издавањето на „Бели мугри“

Во чест на 81 годишнината од издавањето на „Бели мугри“

Во чест на 81 годишнината од издавањето на „Бели мугри“ во медиотеката организирана е изложба од примероци на стихозбирката . Стихозбирката е отпеча...

112 години од раѓањето на Коста Солев Рацин

112 години од раѓањето на Коста Солев Рацин

112 години од раѓањето на Коста Солев Рацин Повеќе на следниов линк   https://www.facebook.com/533654383455735/videos/733447114242476/?sfnsn=mo

Локалната библиотека„Гоце Делчев“ од Велес и оваа година традиционално ги прогласи најчитателите кои изнајмиле и прочитале најмногу книги

Локалната библиотека„Гоце Делчев“ од Велес и оваа година традиционално ги прогласи најчитателите кои изнајмиле и прочитале најмногу книги

Локалната библиотека„Гоце Делчев“ од Велес и оваа година традиционално ги прогласи најчитателите кои изнајмиле и прочитале најмногу книги. На читат...

Набавени голем број нови книги во Локалната библиотека „Гоце Делчев“-Велес

Набавени голем број нови книги во Локалната библиотека „Гоце Делчев“-Велес

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес набави книги белетристика и лектири. За љубителите на трилери,приказни со многу моќни пресврти кои ово...

Промоција на книгата Срцето на една жена од Јасмина Ѓоргиева

Промоција на книгата Срцето на една жена од Јасмина Ѓоргиева

На 02.11.2020 во Ликовниот салон се одржи промоција на книгата „Срцето на една жена“ од Јасмина Ѓорѓиева. Низ страниците на романот страница по ст...

Промоција на книгата Виенски гамбит од Анде Јанков

Промоција на книгата Виенски гамбит од Анде Јанков

На ден 30.10.2020 во Ликовниот салон беше Промоцијата на „Виенски Гамбит “од Анде Јанков.Тоа е интригантен, тензичен и непредвидлив роман, кој ве д...

Промоција на две книги од Емилија Златкова Анастасова

Промоција на две книги од Емилија Златкова Анастасова

На 22.10.2020 во ликовниот салон се промовираа две дела на авторката Емилија Златкова Анастасова .   ...

Промоција на книгата Светлината на зборот од Соња Таировска Ѓурчак

Промоција на книгата Светлината на зборот од Соња Таировска Ѓурчак

Книгата СВЕТЛИНАТА НА ЗБОРОТ од поетесата СОЊА ТАИРОВСКА ЃУРЧАК носи прва награда на Дата ПЕСНОПОЈ – Битола КНИЖЕВНИ МЕРИДИЈАНИ Поетесата н...

Промоција на книгата „Изброј ги ѕвездите“ од Лоис Лаури

Промоција на книгата „Изброј ги ѕвездите“ од Лоис Лаури

На ден 09.09.2020 година беше промовирана новелата „Изброј ги ѕвездите“ од Лоис Лаури на платото пред Ликовниот салон .Организатор беше Локалната...

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА КОРИСНИЦИТЕ

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА КОРИСНИЦИТЕ

  Почитувани корисници, Ве известуваме дека Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, од среда, 30.09.2020, започнува со работа. Работното време ...

ПОЧНУВАЊЕ СО РАБОТА НА БИБЛИОТЕКАТА

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, од 06 (понеделник) 07.2020 година повторно почнува да работи со корисници. Во согласност со мерките и пр...

Пријава за огласите на библиотеката можете да симнете од овде

Почитувани, Сите заинтересирани за огласите за вработување на Локалната библиотека „Гоце Делчев“, пријавата која вие потребна можете да ја симнете ов...

Свечено отвoрање на изложба „100 години од македонскиот фронт““

Свечено отвoрање на изложба „100 години од македонскиот фронт““

  Во понеделник, на 10.12.2018 година, со почеток во 18 часот, во малата сала на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, ќе се отвори изложба на ...

Промоција на книгата „Турцизми во македонскиот јазик“ од д-р Борислав Гајдов

Промоција на книгата „Турцизми во македонскиот јазик“ од д-р Борислав Гајдов

  Локалната библиотека „Гоце Делчев“ и Општина Велес Ве покануваат на промоција на книгата „Турцизми во македонскиот јазик“ од прим. д-р Борислав Гај...

Поетска вечер посветена на поетот Раде Силјан

Поетска вечер посветена на поетот Раде Силјан

  На 10.10. 2018 година во салата „Бели Мугри“, во организација Локалната библиотека „Гоце Делчев“ и ООУ „Васил Главинов“, а во режија и сценарио на ...

Промоција на на книгата „Златоусно слово“ од д-р Васил Тоциновски

Промоција на на книгата „Златоусно слово“ од д-р Васил Тоциновски

  Во рамки на чествувањето на празникот 11 Октомври, Општина Велес и Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Ве покануваат да присуствувате на промоцијат...

Директорот Крајчев учествуваше на работилница за дигитализација во Радовиш

Директорот Крајчев учествуваше на работилница за дигитализација во Радовиш

  Од 2 до 3 октомври, годинава, во градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Радовиш, се одржа дводневен семинар на тема „Дигитални библиотеки“ кој...

Промоција на книгата „Успеси и заговори 1993“ од Стојан Андов

Промоција на книгата „Успеси и заговори 1993“ од Стојан Андов

Општина Велес и Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Ве покануваат да присуствувате на промоцијата на најновата книга на Стојан Андов, „Успеси и ...

Книжевна средба по повод 50 години од објавувањето на „Дениција“

Книжевна средба по повод 50 години од објавувањето на „Дениција“

На 26.9.2018 година (среда), со почеток во 13 часот, во малата сала на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, се одржа книжевна средба по повод...

Одбележување на 50 години од излегувањето на „Дениција“ од Петре М.Андреевски

Одбележување на 50 години од излегувањето на „Дениција“ од Петре М.Андреевски

Во среда на 26.9.2018 година со почеток во 13 часот, малата сала на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, ќе се одржи чествување по повод 50 год...

Започнува проектот „Промоција на добитници на Рациново признание“

Започнува проектот „Промоција на добитници на Рациново признание“

Локалната библиотека од неодамна покрена иницијатива за промовирање на добитници на Рациново признание. Вообичаена пракса на сите реномирани фестивали...

Караванот на поетскиот фестивал „Стихувалки“ во Велес“

Караванот на поетскиот фестивал „Стихувалки“ во Велес“

На 12.9.оваа година, Локалната библиотека „Гоце Делчев“ од Велес, заедно со Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ од Велес, беа домаќини на организат...

Доделување на наградите од литературниот конкурс за Коле Неделковски

Доделување на наградите од литературниот конкурс за Коле Неделковски

На 3 септември оваа година, Локалната библиотека „Гоце Делчев“ и Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ се вклучиоја во чествувањето на ликот и делото...

Литературен конкурс за животот и делото на Коле Неделковски

Литературен конкурс за животот и делото на Коле Неделковски

По повод денот на херојското погибје на поетот и револуционер Коле Неделковски, родум од велешкото село Војница, Локалната библиотека и Клубот на писа...