ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ЛОКАЛНА БИБЛИОТЕКА, ВЕЛЕС

Е-пошта Печати PDF

Книжевна средба по повод 50 години од објавувањето на „Дениција“

На 26.9.2018 година (среда), со почеток во 13 часот, во малата сала на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, се одржа книжевна средба по повод 50 години од објавувањето нанајљубовната македонска љубовна книга „Дениција“. Средбата, која се одржа на иницијатива на Градоначалникот на Општина Велес, господин Аце Коцевски, имаше за цел да ги разбуди, возобнови и реактуелизира бесмртните и вонвременски стихови на Петре М. Андреевски кои и по половина век се’ уште будат силни емоции кај сите генерации љубители на поезијата.

Свои книжевни опсервации на тема „Дениција“ имаа гостите од Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ - Скопје, универзитетските професори проф. д-р Кристина Николовска и проф.д-р Весна Мојсова Чепишевска, со кои присутните гости ги воведоа во скриените лавиринти на поетската реч на Андреевски, а понудија и едно компаративно гледање на „Дениција“ на Петре М. Андреевски во констелација со библиската „Песна над песните“.

Стихови од „Дениција“, одбра и интерпретираше Игор Крајчев.

 

 

Share