ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ЛОКАЛНА БИБЛИОТЕКА, ВЕЛЕС

Е-пошта Печати PDF

Директорот Крајчев учествуваше на работилница за дигитализација во Радовиш

 

Од 2 до 3 октомври, годинава, во градската библиотека „Браќа Миладиновци“ во Радовиш, се одржа дводневен семинар на тема „Дигитални библиотеки“ кој е дел од проектот Управување со дигитални збирки: нови предизвици за јавните библиотеки". Проектот се реализира во соработка со НУУБ „Св. Климент Охридски“ од Битола и  Општинската народна библиотека „Браќа Миладиновци“ од Радовиша, а финансиски е поддржан од Министерството за култура и Општина Радовиш. Со оваа активност Здружението Инова Либ се вклучи во одбележувањето на европската година за заштита на културното наследство.

Главната цел на проектот е да ја зголеми видливоста на роднокрајните збирки во библиотеките преку прикажување на квалитетни алатки за презентација на роднокрајната граѓа во дигитален облик, и да ги информира вработените во јавните библиотеки за процесите на дигитализација кои се веќе започнати во државата.

На семинарот учествуваа 35 претставници на националните, универзитетските и јавните библиотеки.

 

Share