ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ЛОКАЛНА БИБЛИОТЕКА, ВЕЛЕС

Е-пошта Печати PDF

Светскиот дена на читањето на глас 01.02.2021

Одбележан е светскиот ден на читањето на глас на ден 01.02.2021

По повод Европската година на гласното читање,прогласена од Европската организација за унапредување на читањетоEU READ, Локалната библиотека „Гоце Делчев“ од Велес заедно со општинските училишта,родителите и учениците организира кампања со методот на гласно читање.


Читањето на глас на книги и сликовници има многу позитивни страни.


-Читањето ја развива детската љубопитност,фантазија и креативност
-Читањето го проширува фондот на зборови кај детето
-Читањето ја зголемува блискоста помеѓу родителот и детето
-Читањето помага во емотивно-социјалниот развој кај детето
-Читањето им овозможува на децата да се запознаат со литературниот јазик

Поради тоа драги наши читатели и љубители на книгата ве покануваме да се вклучите во кампањата ДА ЧИТАМЕ НА ГЛАС.Да ни доставите снимка од вашето гласно читање на книга со вашите најмили. Кампањата ќе се реализира во текот на целата година, а учество можат да земат децата од градинките, училиштата, јавни личности.

Share