ГОЦЕ ДЕЛЧЕВ

ЛОКАЛНА БИБЛИОТЕКА, ВЕЛЕС

НОВОСТИ

Е-пошта Печати PDF

Промоција на книгата „Изброј ги ѕвездите“ од Лоис Лаури

На ден 09.09.2020 година беше промовирана новелата „Изброј ги ѕвездите“ од Лоис Лаури на платото пред Ликовниот салон .Организатор беше Локалната библиотека„Гоце Делчев“ Велес.Домаќинот на настанот в.д.директорката на Библиотеката ги поздрави присутните и даде краток осврт на роаманот. За книгата зборуваше Жаклина Мучева – раководител на Секторот за истражување, документирање и архивирање во Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија, која ја претстави пред присутните книгата. Романот „Изброј ги ѕвездите“ е вистинска приказна за хероизмот на 10-годишната Анемари за времето на холокаустот во Данска, а воедно е само една трогателна сторија која за среќа завршува позитивно за разлика од онаа на 1.500.000 деца кои беа убиени во Втората светска војна. „Изброј ги ѕвездите“ е роман за хероизмот на една цела држава и нејзината нација која застанува во одбрана на своите сограѓани Евреи, ковајќи план да го прошверцува преку море до Шведска целото еврејско население од Данска (речиси седум илјади луѓе). Извадоци од книгата читаа Валерија и Анастасија Ѓорѓиеви членови на клубот на писатели Коста Солев Рацин од Велес, а ученичките од Основно музичко училиште„Стефан Гајдов“ Велес, Ива Бабуновска и Јулијана Огњанова, со своите виолини ѝ дадоа на промоцијата посебна лирска нота. На крајот од промоцијата присутните имаа можност да го погледнат промотивниот филм за Меморијалниот центар на холокаустот на Евреите од Македонија, со кој оваа институција беше промовирана и номинирана за награда на Европската музејска академија од 2019 година за најдобар музеј во Европа. презентација за спасените деца Евреи од Македонија имаше Горан Садикаријо извршен директор на Фондот на холокаустот на Евреите од Македонија , кој направи паралела со приказната на Анемари. Горан Садикаријо зборуваше за помошта и спасувањето која македонските граѓани им ја дале на своите пријатели Евреи. Со публиката сподели оригинални фотографии од спасени деца Евреи.


Последно освежено на Петок, 02 Октомври 2020 08:10
Е-пошта Печати PDF

ИЗВЕСТУВАЊЕ ЗА КОРИСНИЦИТЕ

 

Почитувани корисници,

Ве известуваме дека Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, од среда, 30.09.2020, започнува со работа.

Работното време на библиотеката останува исто како и претходно - од понеделник до петок од 8 до 16 часот.

Целосно ќе се почитуваат препораките и мерките предвидени во Протоколот за работа на библиотеките.

Ви благодариме на разбирањето и се радуваме што повторно ќе ги примиме нашите читатели, а книгата повторно ќе живее.

Последно освежено на Вторник, 29 Септември 2020 09:24
Е-пошта Печати PDF

ПОЧНУВАЊЕ СО РАБОТА НА БИБЛИОТЕКАТА

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ - Велес, од 06 (понеделник) 07.2020 година повторно почнува да работи со корисници. Во согласност со мерките и препораките од Владата на РСМ по предлог заклучоци од Комисијата за заразни болести при Министерството за здравство, донесе одлука за отпочнување со работа на библиотеките. Библиотеката ќе продолжи да работи со задолжително почитување на протоколот за работа на библиотеки:

ВАЖНИ УПАТСТВА ЗА КОРИСНИЦИТЕ
Задолжително носење лична заштитна опрема на лицето, што подразбира каква било форма на заштита која ги покрива пределот на носот и устата: маска, марама или шал. Корисникот може да влезе во библиотеката само со лични заштитни средства
Дезинфекција на рацете пред влегување во библиотека (средството за дезинфекција е обезбедено од библиотеката)
Одржување на физичко растојание од 2 метри
Во библиотеката истовремено може да влезе по еден корисник во секој оддел
Библиотеката ќе ги следи мерките на надлежните органи и соодветно ќе ги прилагодува и менува постојните мерки на заштита. Библиотеката навремено ќе ги информира корисниците за сите промени преку соопштенија на влезот, преку официјалната веб страна и на профилот на фејсбук.

РАБОТНО ВРЕМЕ:
Работата со корисниците ќе се одвива во една смена од 8:00-16:00 часот.
Сабота е неработна.

РАБОТА СО КОРИСНИЦИ:
Само за враќање и позајмување книги
Обновување на членството и запишување на нови корисници.
Читалните нема да работат се до новите упатства
ВРАЌАЊЕ НА ПОЗАЈМЕНИТЕ КНИГИ:
Корисниците ќе можат да ги вратат книгите и да позајмат нови.
Книгите ќе можат да се вратат единствено во библиотеката во која се позајмени.
Вратените книги посебно се одвојуваат и во следните 72 часа нема да бидат достапни за издавање.
Библиотеката нема да го евидентира пропишаниот рок за враќање на позајмените книги во периодот кога не работеше со корисници.
На корисниците нема да им биде овозможено слободно пребарување по фондот.

Последно освежено на Петок, 03 Јули 2020 08:59
Е-пошта Печати PDF

Одлука за поништување на оглас бр.1/2019 дел 1 - Библиотекар

Последно освежено на Петок, 20 Декември 2019 14:14

Страница 1 од 26