Наставници од Велес се обучуваа за уредување и преведување на „Википедија“ на Македонски јазик

Граѓанското здружение „Глам Македонија“ во соработка со „Вики Клуб Велес“ и Локална библиотека ,,Гоце Делчев” Велес денеска реализираа обука за професори и наставници за уредување и преведување на „Википедија“ на Македонски јазик.

На обуката присуствуваа 17 наставници од основните и средни училишта во општината.

“Наставниците се обучуваа да работат на википедија во создавање на нови статии, преведување на веќе постоечки статии со цел да се зголеми бројот на статии на Википедија на Македонски јазик. Претходно беше отворен „Вики Клуб“ во Велес коишто веќе две години работи со ученици од општинските училишта и забележуваат значителни успеси на создавање на текостови или пак на превод на постоечки статии на Македонски јазик со што придонесуваат за афирмација на мајчиниот јазик во светот”, рече Лили Арсова координаторка на „Вики Клуб Велес“.

Википедија на Македонски јазик веќе брои над 300.000 статии.

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, беше промовиран романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова. Промотор беше Нада Алексова која во своето излагање ја потенцираше важноста на темата која е секојдневна и реално присутна помеѓу сите нас. Една многу...

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден фото конкурс на тема: „„Книга за во зима“ Фотографиите може да ги испраќаат на нашата меил адреса [email protected] со следните податоци: име и презиме, телефон и возраст....

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден конкурс за 1.Изработка на ликовно-литературна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 2. Поетска или прозна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 3. Поетска или прозна творба на...