Одбележан Денот на Локалната библиотека „Гоце Делчев“

Нашиот патрон Гоце Делчев ќе рече: „Јас го разбирам светот како поле на културен натпревар меѓу народите“

Токму таа културна наобразба започнува со првиот прочитан збор, со првата разбрана страница во книгата. Храмот на книгата е библиотеката или како што ние милуваме да ја наречеме место каде што се храни умот.

 

Денес по повод Денот на библиотеката се одржа пригодна свеченост во медијатеката.

На програмат зедоа учество авторите на наградените поетски творби од наградениот конкурс на тема „Пред споменикот на Делчев“, Мила Јорданов од Основното музичко училиште „Стефан Гајдов“ со „Мазурка“, изведба на гитара и Стефан Ракиџиев „Соната“ од Моцарт, изведба на пијано, ученичката Памела Панова од посебното училиште „Маца Овчарова“ и членовите од балетското студио Анабела.

Книгите се бродови на мислата, кои лутаат по брановите на времето  и внимателно со носат својот скапоцен товар од генерација на генерација

 

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Изложба на книги од проектот „Збогатување на Роднокрајниот оддел“

Изложба на книги од проектот „Збогатување на Роднокрајниот оддел“

Зборот е печат, а делото вечен паметник на едно време, на едно постоење. Кога делото се чува и негува тоа опстојува низ годините, низ вековите, а со самото свое опстојување, на својот создател му дава бесмртност. Токму тоа го прави Библиотека негувајќи го...

Фотопроект- „Помеѓу полиците“

Фотопроект- „Помеѓу полиците“

  Ова е проект во којшто наши читатели ја посетија Библиотеката и беа фотографирани помеѓу полиците со книги. Целта е промовирање на Библиотеката и библиотечниот материјал, мотивирање на јавноста за читање и зголемување на љубовта кон книгата. Очекуваме...

Промовирани четири аудио книги за лицата со оштетен вид

Промовирани четири аудио книги за лицата со оштетен вид

Денес во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес беа промовирани четири аудио книги наменети за лицата со оштетен вид, заеднички проект на библиотеката и Здружението на слепите лица на Општина Велес поддржан од Министерството за култура.   Снимени се четири...