Одбележан е 18 Ноември , денот на раѓањето на Крсте Петков Мисирков, со изложба на книги

Одбележан е 18 Ноември , денот на раѓањето на Крсте Петков Мисирков, авторот на „За македонцките работи “,со изложба на книги во медиотеката на Локалната библиотека„Гоце Делчев“ Велес. Крсте Петков Мисирков се смета за собирач, историчар, проучувач на македонското народно творештво и кодификатор на македонскиот литературен јазик и правопис.

Книгата „За македонцките работи “ е најзначајното дело на Мисирков, кое дава основа за стандардизација на македонскиот јазик.Покрај ова дело Крсте Петков Мисирков е автор на списанието „Вардар“ и на голем број научни статии објавени во различни весници.Тој е автор на првата книга и првото списание на современ македонски јазик и оснополшжник и активен учесник во македонските научно – литературни друштва во Белград,Санкт Петербург, Одеса и Софија.

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Промовирана книгата „Тркало на животот“ од Ленче Китанова

Промовирана книгата „Тркало на животот“ од Ленче Китанова

Во просториите на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес се одржа промоција на книгата „Тркало на животот“ од авторката Ленче Китанова. Настанот го отвори директорката Снежана Бошевска, а го водеше модераторот Стефанија Јакимовска.   Извадоци од романот читаше...

Промоција нa романот од Родна Јанчева – „ Непребол”

Промоција нa романот од Родна Јанчева – „ Непребол”

Промоција нa петтиот романот од Родна Јанчева - „ Непребол” во Локалната библиотека,,Гоце Делчев“ Велес во соработка со клубот на писатели „К.С.Рацин„. Родокрајната авторка преку овој роман го прикажува животот на едно традиционално македонско семејсво во текот на...