Промоција на книгата „Низ сито и решето“ и 45 години од творештвото на Атанас Крлевски
Niz sito i reseto Krlevski 1

Niz sito i reseto Krlevski 1

Во просториите на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес се одржа промоција на книгата „Низ сито и решето“ од група автори-афористичари. Воедно се одбележа јубилеј 45 години од творештвото на Атанас Крлевски којшто е еден од авторите на книгата.

Во неа се собрани мудрости, сатира и афоризми од девет македонски автори. За неа повеќе зборуваше промоторот Ива Котев кој што посочи дека само афористичарите можат да кажат многу но со малку зборови,тоа не го може секој. Афоризмите во книгата го поттикнуваат размислувањето но со нишка на хумор. Во нив се собрани мудроста и критиката во исто време и можат да предизвика насмевка на нашите лица.

Присутните уживаа во прочитаните афоризми. Роднокрајниот автор Атанас Крлевски 45 години Атанас чекори по патот на големината на малите реченици-афоризми. За неговите книги беше кажано дека се читаат во еден здив но секогаш не повикуваат да се навратиме и повторно да ја прочитаме, да се задлабочиме во пораките коишто ни ги испраќа. Остроумно и доселиво Крлевски се повикува на своето карактеристично презиме, да биде негов белег за препознавање.

Од страна на Клубот на писатели„Коста Солев Рацин“ му беше доделена Благодарница.

 Жените најмалку зборуваат во февруари, оти има најмалку денови.
 Човек сум од крв и месо .Затоа ме демнат крвопијци и човекојадци.
 Нема судир на генерации!? Возрасните спијат ноќе, а младите дење.
 Не е кодош ! Тој е заштитно име на фирмата.
 За птиците преселници , нема зима.
 Освен ќотекот никој не излегол од рајот.

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, беше промовиран романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова. Промотор беше Нада Алексова која во своето излагање ја потенцираше важноста на темата која е секојдневна и реално присутна помеѓу сите нас. Една многу...

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден фото конкурс на тема: „„Книга за во зима“ Фотографиите може да ги испраќаат на нашата меил адреса [email protected] со следните податоци: име и презиме, телефон и возраст....

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден конкурс за 1.Изработка на ликовно-литературна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 2. Поетска или прозна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 3. Поетска или прозна творба на...