Промоција на монографијата „Ало Тончо-Бардот на велешката чалгија“ од м-р Трајче Малинов

Во организација на Локалната библиотека„Гоце Делчев“ – Велес на 10.03.2021 година во салата на Општина Велес се одржа промоција на монографијата „Ало Тончо-Бардот на велешката чалгија“ од м-р Трајче Малинов.

Во оваа книжевно дело претставен е ликот на Ало Тончов, виолинист, кој со својата мајсторија бил познат не само во Велес туку и во целата држава.

Во монографијата на Трајче има и фотографии, ноти од песни и ора што се изведувале на свадбите,веселбите. На промоцијата свој осврт дадоа рецензентите доцент д-р Александар Димитријевски етномузиколог на Факултетот за музичка уметност и м-р Игор Крајчев. На промоцијата учествуваа чалгијата на Шукри и чалгијата на Баже.

 

 

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, беше промовиран романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова. Промотор беше Нада Алексова која во своето излагање ја потенцираше важноста на темата која е секојдневна и реално присутна помеѓу сите нас. Една многу...

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден фото конкурс на тема: „„Книга за во зима“ Фотографиите може да ги испраќаат на нашата меил адреса [email protected] со следните податоци: име и презиме, телефон и возраст....

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден конкурс за 1.Изработка на ликовно-литературна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 2. Поетска или прозна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 3. Поетска или прозна творба на...