Промоција на „Тркалаланица“ сликовница од едицијата „Светулка 2“

Промоција на „Тркалаланица“ – првата сликовница од едицијата „Светулка 2“ од авторката Марта Чупевска и илустраторката Тамара Забазноска Промотор беше Емилија Златкова Анастасова која што посочи дека сликовницата е весела песничка и бројаница.

Trkalalanica 2

Наменета е за предучилишните дечиња со цел низ песна да се запознаат со бројките, да се потсетат да не ги заборавиле животните и да поднаучат уште некој нов збор во рима. Песничката е разиграна, одбројувањето од десет наназад помага да се вежба памтењето и концентрацијата кај е најмалите.

Самата авторка призна дека инспирација и биле самите животни од Зоолошката градина од Скопје во чија близина живее таа. Илустраторката пак посочи дека цртежот го гледа како одраз на фантастичните светови кои ги носат луѓето во себе ги мотивираше децата да цртаат постојано и да ги искажуваат своите мисли преку илустрацијата.

Директорка на Библиотеката зборуваше за значењето на книгата да биде во рацете на децата уште од најрана возраст.Библиотеката како институција е секогаш отворена за соработка со сите кои придонесуват за развој на творештвото воопшто особено за поттикнување на љубов кон читањето.

 

Во состав на промоцијата организирана беше и работилница за деца на тема „Новогодишна џунгла“ во која што присутните деца креативно твореа, цртаа и сами создадоа една џиновска приказна во слики.

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, беше промовиран романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова. Промотор беше Нада Алексова која во своето излагање ја потенцираше важноста на темата која е секојдневна и реално присутна помеѓу сите нас. Една многу...

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден фото конкурс на тема: „„Книга за во зима“ Фотографиите може да ги испраќаат на нашата меил адреса [email protected] со следните податоци: име и презиме, телефон и возраст....

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден конкурс за 1.Изработка на ликовно-литературна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 2. Поетска или прозна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 3. Поетска или прозна творба на...