(ВИДЕО) Промовиран првиот роман на Томе Каратрајков – „Сполај ти животе“

(ВИДЕО) Промовиран првиот роман на Томе Каратрајков – „Сполај ти животе“

Во издание на Клубот на писатели „Коста Солев Рацин“ од Велес, неодамна излезе од печат првото авторско дело на роднокрајниот автор, Томе Каратрајков, „Сполај ти животе“. Емотивна вистинска приказна за еден човек кој барајќи подобар живот заминал за Париз, далеку од...
Промовирана третата хаику стихозбирка на Атанас Крлевски, „Мигум“

Промовирана третата хаику стихозбирка на Атанас Крлевски, „Мигум“

Во Локалната библиотека „Гоце Делчев“, Велес, се одржа промоција на хаику стихозбирката „Мигум“ од Атанас Крлевски. Атанас Крлевски е прв хаику поет во Велес, и е еден од малкумината во Македонија. Хаикуто е кратка јапонска поетска форма, поточно песна составена од...
„Презимето кај Македонците“ од д-р Елка Јачева-Улчар промовирано во Локалната библиотека

„Презимето кај Македонците“ од д-р Елка Јачева-Улчар промовирано во Локалната библиотека

„Презимето кај Македонците“ е најновото дело на д-р Елка Јачева-Улчар, лингвист, македонист и автор на повеќе научни трудови. Таа е наша роднокрајна авторка на која оваа година Општина Велес ѝ додели Деветтоноемвриска награда за животно дело „Гемиџии“ за нејзината...
Промоција на “Македонствување” од Десанка Николова

Промоција на “Македонствување” од Десанка Николова

Пред многубројните присутни во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, беше промовирана стихозбирката „Македонствување“, две стихозбирки обединети под поетски манифест , од нашата роднокрајна авторка Десанка Николова, во издание на Издавачката куќа ,,Збор”. Емилија...
Промовирање на творештво на Славица Дабевска Ќировска

Промовирање на творештво на Славица Дабевска Ќировска

Во атмосфера исполнета со многу силни емоции во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велс, се одбележа творештвото на авторката Славица Дабевска Кировска . Граѓаните присутни на промоцијата се запознаа со содржината на прозните дела „Зелениот капут“ и „Срна“, за кои...
Промоција на поетско-есеистичкиот труд  „Животот е фантастичен, но…“ (со препев на руски јазик) од Лилјана Стоилковска

Промоција на поетско-есеистичкиот труд „Животот е фантастичен, но…“ (со препев на руски јазик) од Лилјана Стоилковска

Со емотивна изведба на ,,Ленка“ од Кочо Рацин, авторката Лилjана Стоилковска Андовска, денес во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, ја започна промоцијата на својата книга- поетско-есеистичкиот труд „Животот е фантастичен, но…“ (со препев на руски јазик)....