Со емотивна изведба на ,,Ленка“ од Кочо Рацин, авторката Лилjана Стоилковска Андовска, денес во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, ја започна промоцијата на својата книга- поетско-есеистичкиот труд „Животот е фантастичен, но…“ (со препев на руски јазик).

Директорката на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, Снежана Бошевска, истакна дека Библиотеката како институција, е секогаш отворена за соработка и промовирање на македонските автори, како Лилјана Стоилковска.

Zivotot e fantasticen Liljana Stoilkovska 4

Живко Поповски –Цветин којшто секогаш ги следи сите литературни и уметнички настани ширум нашата држава и дава свој допринос за истите да бидат поубави и поцветни, преку уметничкиот настап со парола „Еден мировен цвет секому на овој свет“ го збогати овој настан.

Книгата „Животот е фантастичен, но…“ е преведена на руски јазик од госпоѓата Олга Панкина-преведувач од Москва, а делови од книгата на руски јазик читаше Виолета Карпузовска.

Учениците од ССОУ „Коле Неделковски“, СОУ „Гимназија Кочо Рацин“ и ОСУ „Јовче Тесличков“,Бојана Алексовска, Викторија Дојчинова, Стефани Зафировска, Христина Јовановска, Ивана Василевска, Суада Јусуфи со професор Македонка Миланова, читаа извадоци од книгата на руски јазик.

Zivotot e fantasticen Liljana Stoilkovska 6

Свој музички перформанс имаше ученичата Даниела Теова од музичкото училиште „Стефан Гајдов“ која што има руско потекло.