Промоција на монографијата „Рекламата како текст“ од проф. д-р Снежана Петрова Џамбазова

Во организација на  Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес и Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“Скопје, а во рамките на „Велешко лето 2021“ –Општина Велес, на 12.8.2021г. во Ликовниот салон се одржа промоција на монографијата  „Рекламата како текст“ од проф. д-р Снежана Петрова-Џамбазова. Делото е докторска дисертација на Петрова-Џамбазова, излезена од печат во 2019 година и претставува осврт на јазичните особености на телевизиската реклама.

Промоцијата започна со звуците на македонската музичка творба- Шарпланинска од Тодор Скаловски, а во изведба на Илија Настовски и Вероника Караколева.

За авторката зборуваа водителката Наталија Купенкова и директорката на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“, проф. д-р Елена Јованова Грујовска.

Промотор на монографијата  „Рекламата како текст“ беше проф. д-р Димитар Пандев кој потенцираше дека во својот научен труд  авторката ги разгледува рекламните пораки емитувани на телевизиските медиуми како текстови со посебен осврт на истражување на статусот и употребата на современиот македонски јазик преку овој специфичен вид на комуникација со телевизиската публика.

Рекламните пораки, според проф. д-р Снежана Петрова-Џамбазова, се јазични изрази со кои се манифестираат културните придобивки од една страна и се  показател на умешноста во успешното вметнување на фолклорен материјал од друга страна.

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, беше промовиран романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова. Промотор беше Нада Алексова која во своето излагање ја потенцираше важноста на темата која е секојдневна и реално присутна помеѓу сите нас. Една многу...

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден фото конкурс на тема: „„Книга за во зима“ Фотографиите може да ги испраќаат на нашата меил адреса [email protected] со следните податоци: име и презиме, телефон и возраст....

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден конкурс за 1.Изработка на ликовно-литературна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 2. Поетска или прозна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 3. Поетска или прозна творба на...