Промовирана третата хаику стихозбирка на Атанас Крлевски, „Мигум“

Промовирана третата хаику стихозбирка на Атанас Крлевски, „Мигум“

Во Локалната библиотека „Гоце Делчев“, Велес, се одржа промоција на хаику стихозбирката „Мигум“ од Атанас Крлевски. Атанас Крлевски е прв хаику поет во Велес, и е еден од малкумината во Македонија. Хаикуто е кратка јапонска поетска форма, поточно песна составена од...
„Презимето кај Македонците“ од д-р Елка Јачева-Улчар промовирано во Локалната библиотека

„Презимето кај Македонците“ од д-р Елка Јачева-Улчар промовирано во Локалната библиотека

„Презимето кај Македонците“ е најновото дело на д-р Елка Јачева-Улчар, лингвист, македонист и автор на повеќе научни трудови. Таа е наша роднокрајна авторка на која оваа година Општина Велес ѝ додели Деветтоноемвриска награда за животно дело „Гемиџии“ за нејзината...