Светскиот дена на читањето на глас 01.02.2021

Одбележан е светскиот ден на читањето на глас на ден 01.02.2021

По повод Европската година на гласното читање,прогласена од Европската организација за унапредување на читањетоEU READ, Локалната библиотека „Гоце Делчев“ од Велес заедно со општинските училишта,родителите и учениците организира кампања со методот на гласно читање.

Читањето на глас на книги и сликовници има многу позитивни страни.

-Читањето ја развива детската љубопитност,фантазија и креативност
-Читањето го проширува фондот на зборови кај детето
-Читањето ја зголемува блискоста помеѓу родителот и детето
-Читањето помага во емотивно-социјалниот развој кај детето
-Читањето им овозможува на децата да се запознаат со литературниот јазик

Поради тоа драги наши читатели и љубители на книгата ве покануваме да се вклучите во кампањата ДА ЧИТАМЕ НА ГЛАС.Да ни доставите снимка од вашето гласно читање на книга со вашите најмили. Кампањата ќе се реализира во текот на целата година, а учество можат да земат децата од градинките, училиштата, јавни личности.

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Промоција на романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова

Во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, беше промовиран романот „Солзите на сестра ми“ од Лилјана Зашова. Промотор беше Нада Алексова која во своето излагање ја потенцираше важноста на темата која е секојдневна и реално присутна помеѓу сите нас. Една многу...

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

Награден фото конкурс на тема „Книга за во зима“

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден фото конкурс на тема: „„Книга за во зима“ Фотографиите може да ги испраќаат на нашата меил адреса [email protected] со следните податоци: име и презиме, телефон и возраст....

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

Награден конкурс по повод раѓањето на Гоце Делчев

По повод раѓањето на Гоце Делчев, Локалната библиотека распишува награден конкурс за 1.Изработка на ликовно-литературна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 2. Поетска или прозна творба на тема:„Книгата е извор на мудроста“ 3. Поетска или прозна творба на...