„55 Детски Рацинови средби“, младите поети и ликовни уметници твореа во чест на Рацин

Во чест на безвремениот Коста Солев Рацин и годинава се одржаа Детските Рацинови средби. Во салата „Бели Мугри“ во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ по 55-ти пат, на едно место се собраа млади поети од повеќе градови во државата и талентирани ликовни уметници, чии творби и уметнички дела конкурираа на литераутурниот и ликовниот конкурс „Рацин-поет на љубовта и болката“.

И годинава стиховите на Рацин беа инспирација на над стотина ученици од повеќе градови во државата кои се јавија на литаратурниот конкурс, но и на голем број талентирани ликовни уметници кои твореа инспирирани од Рацин.

Градоначалникот Колев им ги врачи наградите на добитниците на Гран при наградите на најдобрите дела од литературниот и ликовниот конкурс. Добитник на наградата Гран-при на Литературниот конкурс е Јана Костовска од Скопје, под менторство на проф. Снежана Станкова,    наградата за песна на тема „Рацин поет на болката и љубовта“ , добитник на Гран при наградата на ликовниот конкурс е Даниела Теова од ООУ „Васил Главинов“ Велес под менторство на Снежана Стефановска.

Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, доби Благодарница за посебен придонес и поддршка во реализацијата на „55 Детски Рацинови средби“.

 

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Книжевни работилници со Ксенија Маказлиева Трајчева

Книжевни работилници со Ксенија Маказлиева Трајчева

По повод месецот на книгата во Библиотеката се одржаа три креативно –книжевни работилници со авторот на книгите за деца „Спирко немирко “ и „Борко брзозборко“ и уредник на списанијата „Росица “ и „Другарче“ , Ксенија Маказлиева Трајчева.   Ученици од сите основни...

Промовирано делото на Снежана Петрова – Џамбазова „Другарска азбука“

Промовирано делото на Снежана Петрова – Џамбазова „Другарска азбука“

На 28.10.2022 година во Медијатеката на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес се одржа промоција на „Другарска азбука“ од Снежана Петрова - Џамбазова. Ова дело на велешката авторка беше промовирано преку работилница со ученици од второ одделение од сите основни...

Промоција на книгата „Потрага по загубениот гроб“ од Панче Коцев

Промоција на книгата „Потрага по загубениот гроб“ од Панче Коцев

Пред многубројната публика во Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес, беше промовирана книгата „Потрага по загубениот гроб“ од авторот Панче Коцев.  Панче Коцев е ново име на нашето литературно небо, а книгата „Потрага по загубениот гроб“ е негов дебитатнски...