82 години од печатењето на „Бели мугри” на Кочо Рацин

Денес се одбележуваат 82 години од печатењето на збирката поезија на македонски народен јазик „Бели мугри“ од Коста Солев Рацин.

Со само 12 творби на триесетина страници „Бели мугри“ претставува патоказ на современата македонска поезија и втемелувач на голем број јазични карактеристики кои неколку години подоцна се прифатени при кодификацијата на македонскиот литературен јазик.

 

Виртуелна Библиотека

АУДИО БИБЛИОТЕКА НА НССРМ

Е-РЕПОЗИТОРИУМ

Би ве интересирало

Промовирана книгата „Тркало на животот“ од Ленче Китанова

Промовирана книгата „Тркало на животот“ од Ленче Китанова

Во просториите на Локалната библиотека „Гоце Делчев“ Велес се одржа промоција на книгата „Тркало на животот“ од авторката Ленче Китанова. Настанот го отвори директорката Снежана Бошевска, а го водеше модераторот Стефанија Јакимовска.   Извадоци од романот читаше...

Промоција нa романот од Родна Јанчева – „ Непребол”

Промоција нa романот од Родна Јанчева – „ Непребол”

Промоција нa петтиот романот од Родна Јанчева - „ Непребол” во Локалната библиотека,,Гоце Делчев“ Велес во соработка со клубот на писатели „К.С.Рацин„. Родокрајната авторка преку овој роман го прикажува животот на едно традиционално македонско семејсво во текот на...